Fri frakt vid köp från 999:- / Snabb leverans / Betala med Klarna

Upplev Norges vackra fjäll!UPPLEV NORGES VACKRA FJÄLL MED GJENDEGUIDEN!

Friluftsmänniskor från hela världen kommer till Norge för att vandra och se den vackra naturen i vårat fina grannland. Örjan Venås och hans kollega Knut Erik Tessness driver Gjendeguiden, ett bolag som anordnar kurser och guidade turer i de Norska fjällen och är specialister inom vandring. Här berättar de om varför fler människor borde ge sig ut och vandra samt ger tips och råd för att du ska få den bästa upplevelsen.

Vad är Gjendeguiden, Örjan?

-Gjendeguiden är ett litet nystartat verksamhetsbolag (2017), som är baserat i den fina bygden Vågå nära Jotunheimen i mitten av Norge. Dagens chef är jag, Örjan Venås, som tidigare arbetat över 20 år i Försvarsmakten och är frivillig på Röda Korset i över 25 år. Tillsammans med min kollega Knut Erik Tessnes guidar och vägleder vi turister i de norska bergen. Knut Erik har över 25 års erfarenhet från Jotunfjells lägerskola och har tidigare ägt en liten sportbutik och är verkligen engagerad i utrustning och hur den fungerar bäst i fjällen så vi är ett bra och tryggt team!

 Vad tycker ni är det bästa med att fjällvandra?

-Fjällturer ger flera positiva upplevelser och intryck och är hälsosamt för både kropp och själ. Beroende på just dina förutsättningar kan man välja fritt bland långa, branta, höga fjäll, oavsett svårighetsgraden så bidrar all vandring till en bättre hälsa och något som alla borde testa. Många upplever att de släpper vardagen när de går en bergspromenad, och därmed slappnar av mycket mer. Dessutom är det en bra känsla att komma in efter en resa i bergen! Berget ger dig frisk luft och känsla av att vara liten, men säker, i vacker och orörd natur. Dessutom är vandring en aktivitet som passar hela familjen!

Örjan, vad är de vanligaste misstagen många gör när de ger sig ut på första vandringen?

- Många börjar tyvärr med för långa och tunga resor och överskattar sin egen form. Därför är det viktigt att lägga det på en bra nivå och hellre börja med en lättare tur. Ett annat vanligt misstag man gör är att man packar för lite i väskan och glömmer att testa sin utrustning innan man ger sig ut. Det är viktigt att man har gått en bit i vandringsutrustningen så att man inte upplever obehagligt skav under turen.

 Vilka är era bästa vandringsstråk? 

Kom till Jotunheimen och vandra Besseggen eller andre turer i området. Nedan kan ni gå in på olika vandringsstråk beroende på vilken säsong ni planerar att vandra.

Generellt: https://besseggen.net/informasjon/turen-over-besseggen/

Sommarvandring: https://www.gjendeguiden.no/jo-stigen-1

Vintervandring: https://www.gjendeguiden.no/besseggen-vintertur

KNUT-ERIKS TIPS PÅ PACKNING:  

  •  Tänk på storleken på väska. Ha hellre en för stor väska, snarare än en som är för liten.
  • Mat och dryck. Ha tillräckligt med mat och dryck och kom ihåg att ta en bra paus så att man kan få   tid att njuta av naturen och utsikten!
  • Kartor, kompass och GPS. Många går vilse i fjällen så tänk på att ha med både karta, kompass och GPS. Har man bara med sig telefonen kan den gå sönder, laddas ur eller annat som gör att man inte hittar rätt.
  • Ta med ett första hjälpen kit. Man vet aldrig när olyckan är framme.
  • Vind- och regnjacka är ett måste i packningen. Se till att hålla dig varm även på sommaren.

Kolla in Gjendeguidens detaljerade packningslistor här: https://www.gjendeguiden.no/utstyrsliste-til-linking

Klicka och läs mer här: www.gjendeguiden.no